Tänä vuonna juhlitaan Ympäristö ja Terveys-lehden 50. vuosikertaa. Kutsuvierastilaisuus järjestettiin 25.4. Tampereella Ahaa Teatterissa, jossa näimme Veden muisti -näytelmän. Näytelmää edelsivät toki puheet, jotka pidettiin lyhyinä. Yrityksemme hallituksen puheenjohtaja Pertti Forss ja pitkäaikainen päätoimittaja Tapio Välikylä kertoivat lehden perustamisesta ja historiasta, itse sanoin muutaman sanan nykypäivästä. Näytelmä veikin sitten meidät kaikki tulevaisuuteen. Hieno esitys perustui Emmi Itärannan palkittuun teokseen Teemestarin kirja, joka on dystopia maailmasta, jossa on pula vedestä ja niukasta luonnonvarasta on tullut armoton vallan väline. Näytelmän sanoma kolahti hyvin alallemme.

Pertti Forssin puhe. Taustalla Veden muisti -näytelmän lavasteet.

Olen ollut töissä lehdessä vajaat kolme vuotta, mutta ympäristöterveydenhuollon parissa huomattavasti kauemmin. Juhlissa lehden yhteistyökumppaneiden kanssa sain kuitenkin nähdä välähdyksen myös siitä historiasta, jossa en ole ollut mukana. Oli hienoa nähdä niin paljon alan vaikuttajia samassa paikassa yhdellä kertaa. Juhlavieraat otettiin lämpimästi vastaan, ja parhaimmat rutistukset antoi toimistonhoitajamme ja halausvastaavamme Eevastiina Veneranta.

Hannele Rämö Eevastiina Venerannan halauksessa.

Juhlissa oli paikalla myös yrityksemme markkinointihenkilöstöä yli kymmenen vuoden takaa:  Päivi Honkala ja Lissu Laattala. Juhlissa saimme otettua myös harvinaislaatuisen kuvan, jossa nykyinen markkinointivastaavamme Eija Lindroos on Päivin ja Lissun kanssa. Lehtemme markkinointi on aina selvästikin ollut iloisten ihmisten työpaikka! Aika erikoinen yhteensattuma on, että Lissun kanssa olimme tavanneet jo aikaisemminkin, tosin toistemme nimiä tietämättä. Lissu oli aikanaan muuttanut Porista Helsingin Tapanilaan, jossa minä asuin ennen muuttoa Poriin. Ja lapsemme olivat yhtä aikaa uimakoulussa, jonka aikana juttelimme toistemme kanssa aika paljonkin. Maailma on pieni.

Lehtemme markkinointihenkilöstöä nyt ja ennen: Päivi Honkala, Eija Lindroos ja Lissu Laattala.

Näytelmän jälkeisillä kakkukahveilla vaihdettiin paljon kuulumisia. Oli mukava nähdä vieraiden viihtyvän ja uskon, että näissä keskusteluissa maailmakin jo muuttui taas hivenen paremmaksi.

Pöydän ääressä Tarja Hartikainen, Jari Keinänen, Matti Karuvaara ja Isto Mononen.
Tarja Hartikainen ja Erja-Riitta Tarhanen. Itsekin olen reppuineni kuvan linssiluteena.
Riikka Åberg, Mia Degerlund ja Tapio Välikylä.
Somettajat Isto Mononen ja Jouni Lukkari.
Risto Aurola ja Paula Riepponen. Oikeassa reunassa Ympäristö ja Terveys-lehden tuottaja Tanja Lohiranta.

Lehdessä teemme omalta osaltamme töitä sen eteen, että Veden muistin maalailema dystopia ei toteudu. Kutsuvierastilaisuuden osanottajille jaettiinkin lehden numero 3/2019, jonka teemana olivat vesiensuojelu ja vesihuolto, johon tuottaja Tanja Lohiranta oli jälleen kerran koonnut ansiokkaan sisällön. Ympäristö ja Terveys-lehti haluaa omalta osaltaan olla parantamassa maailmaa myös jatkossa – tilaa sinäkin oma lehti.

Kaarina Kärnä

Kuvat: Noora Ojanperä.

PS. Kutsuvierastilaisuudesta on lisää kuvia Ympäristö ja Terveys-lehdessä 4/2019.