Viime viikkoina on elintarviketurvallisuusviranomaisten olemassaoloa ja toimintaa arvosteltu voimakkaasti. Viranomaiset eivät anna lupaa myydä sisäelimiä, viranomaiset puuttuvat kanien kasvatukseen, he eivät anna lupaa avata tuotantolaitosta tai ravintolaa tai viranomaiset ovat muuten vaan pelkäksi haitaksi. Eikä tässä vielä kaikki – nyt koko suomalaisen huonon ruokakulttuurin syy on löytynyt – aivan, elintarviketurvallisuusviranomaiset.

Jos väittää, että elintarviketurvallisuusvaatimukset olisivat jotenkin suomalaisten omaa keksintöä tai että Suomessa elintarviketilojen hygieniavaatimukset poikkeaisivat esimerkiksi keskieurooppalaisista, osoittaa vain oman tietopohjansa hataruuden. Tällaisten väitteiden esittäjille voi suositella tutustumista keskieurooppalaisiin elintarviketuotantolaitoksiin tai ravintoloiden keittiöihin.

Jospa onkin niin, että Suomessa voi helposti aloittaa elintarvikeyrityksen tai perustaa ravintolan, mutta aloittajia vaivaa pääoma- tai osaamisvaje ja tuloksena on jotain, jolla ei ole menestymisen mahdollisuuksia. Onko siis elintarvikevalvonta syyllinen, jos toiminta sakkaa? Jos ravintolan omistajalla on omasta mielestään riittävästi osaamista, eikö hän silti voisi suhtautua elintarviketarkastajaan edullisena konsulttina, jolla on osaamista ja eri tarkastelukulma kuin tilojen käyttäjällä?

Liikenteessä olevat autot katsastetaan säännöllisesti. Katsastuksessa ei todeta, että kun osaat autoasi näin hyvin hoitaa, voit jättää seuraavat katsastukset väliin. Katsastustoiminnalla taataan tietty autojen perusturvallisuustaso, sama koskee elintarviketilojen tarkastuksia, näin turvataan elintarviketurvallisuus.

Tapio Välikylä