Ympäristöterveydenhuollon valtakunnalliset opintopäivät pidettiin Jyväskylän Laajavuoressa 16.–17.5.2017. Tilaisuuden järjestivät Ympäristöterveyden Asiantuntijat ry, Ympäristö ja Terveys-lehti ja Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuollon järjestelytoimikunta. Jyväskylään kokoontui yli 200 ympäristöterveydenhuollon asiantuntijaa. Opintopäivien merkittävyydestä kertonee sekin, että saimme paikalle maa- ja metsätalousministeriön elitarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielmin, jonka olisi pitänyt olla samaan aikaan parissa muussakin tilaisuudessa, mutta Laajavuori veti pisimmän korren. Aurinkoinen sää ja kauniit maisemat kiittelivät valintaa, ja kuulijat saivat ajakohtaista tietoa elintarvikevalvonnan muutoksista suoraan ministeristöstä.

Opintopäivien yksi kohokohta oli Vuoden terveystarkastajan valinnan julkistus. Julkistus tapahtui illallistilaisuudessa, jonka tunnelmiin siirryttiin tällä kertaa säkkipillin sävelin. Säkkipillin kanssa taituroi Antero Perttunen.

 

 

 

Vuoden 2017 terveystarkastaja on jo 16. tittelin saanut ympäristöterveydenhuollon ansioitunut osaaja. Valituksi tuli ympäristöterveystarkastaja Seija Pulkkinen Jyväskylästä. Pulkkisella on pitkä ura, jonka aikana hän on erityisesti perehtynyt sisäilma-asioihin ja kehittänyt koulujen terveydellisten olojen tarkastusohjeistusta yhteistyössä kouluterveydenhuollon kanssa. Pulkkisen työstä on otettu mallia myös muualla Suomessa, ja hän on aina pyrkinyt jakaamaan osaamistaan ja auttamaan kollegoita pulmatilanteissa, mitä pidettiin tärkeänä ansiona.

 

 

 

 

 

 

Opintopäivillä on perinteisesti alan yritysten näyttely. Tällä kertaa mukana olivat Anticimex Oy, UniqAir Oy, Oy Ecolab Ab, Teknocalor Oy, Ilmalinja Oy, Orion Diagnostica Oy, Naava/NaturVention Oy, Pestes Oy, Labema Oy, Nab Labs Oy, ISS Proko, Are Oy ja TPA Andersson Oy. Itse otin haasteeksi selvittää, kuinka viherseinä toimii, ja Naavan Siru Heiskanen perehdytti minut ystävällisesti asiaan.

 

 

Näin Suomi 100 -juhlavuonna oli hienoa, että koulutuspäivillä kuultiin myös ympäristöterveydenhuollon historiasta. Ympäristöterveyspäällikkö Pertti Forss Helsingin ympäristökeskuksesta harrastaa alan historian tutkimusta, ja hän kertoi meille tärkeistä virstanpylväistä jo ennen Suomen itsenäisyyden aikaa.

Tällä hetkellä lienee selvää, että maakuntauudistus ja työnjako maakuntien ja peruskuntien välillä herättää keskustelua. Kuntaliiton erityisasiantuntija Tarja Hartikainen toi esille niitä huolen aiheita, mitä peruskuntien asemaan liittyy. Opintopäivien viimeisen luennon meille piti  Valviran ylitarkastaja Reetta Honkanen. Yleisön mielenkiinto oli haastavasta ajankohdasta huolimatta taattu, olihan aiheena norminpurulle immuuni uusi tupakkalaki!

Onnistuneiden opintopäivien jälkeen voi vain kiitellä Jyväskylän tehokasta järjestelytoimikuntaa ja luennoitsijoita, onnitella Vuoden terveystarkastajaa ja jäädä odottelemaan seuraavia opintopäiviä, joita Ympäristöterveydenasiantuntijat ry puheenjohtajansa Teemu Holménin kanssa jo suunnittelee. Kokoonnutaan silloinkin isolla porukalla, eikö niin?