Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 2/2017.

Maija Haavisto
Erityinen: tietoa erityisruokavalioista
Nordbooks 2016, 360 s.
ISBN 978-952-315-240-3

ERITYISEN VAIKUTTAVA TEOS ERITYISRUOKAVALIOISTA

Toimittaja ja lääketiedekirjoittaja Maija Haaviston Erityinen on erityisen vaikuttava teos erityisruokavalioista. Isokokoinen kirja on 360 sivunsa ja kovien kansiensa ansiosta jo fyysisestikin tyrmäävä, mutta varsinaisen vaikutuksen tekee sisältö. Kirja sisältää neljä päälukua, joista ensimmäisessä käsitellään allergioiden ja ruokayliherkkyyksien perusteita, toisessa käydään läpi erilaisia erityisruokavalioita, kolmannessa annetaan käytännön tietoa erityisruokavalioiden kanssa toimimiseen ja neljäs ja laajin osio käy läpi ruoka-aineita ja niiden sopivuutta / sopimattomuutta eri ruokavalioihin sekä keinoja korvata kyseinen ruoka-aine ruoanvalmistuksessa.

Kirja käsittelee erityisruokavalioita sillä laajuudella, että uuteen tietoon törmäämistä ei voi välttää. En tiennyt / muistanut, että maapähkinä ei ole pähkinä vaan palkokasvi, joten se sopii monille pähkinäallergikoille.  Ja miltäs kuulostaa, että suklaa-allergiat voivat joissain tapauksissa olla tosiasiassa hyönteisallergioita, sillä kaakaopavut ovat lähes aina kontaminoituneet torakoilla? Ja tiesitkö, että kiivihedelmäallergia on yksi yleisimpiä allergioita Suomessa?

Erityisruokavalioiden moninaisuus aukeaa, kun tutuimpien yliherkkyyksien lisäksi otetaan esille ruokavalioilla hoidettavat sairaudet, eettiset ja uskonnolliset ruokavaliot, ristireagoivat ruoka-aineet ja oireiden kirjo. Ystävättäreni sairastaa erästä hyvin harvinaista tulehdussairautta, joka edellyttää tiukkaa ruokavaliota, ja kirjasta löytyi maininta tästäkin lääkäreitä kummastuttaneesta vaivasta.

Kirjassa on vajaat kaksi sivua asiaa, joka on otsikoitu ”Ruoan ammattilaisille”. Kirjoittaja toteaa, että erityisruokavaliot ovat esteettömyyskysymys, ja ottaa esille, että henkilökunnan osaaminen ja tietoisuus erityisruokavalioista on keskeistä. Pakkausselosteet täytyy käydä läpi ja ruoat säilyttää mieluiten alkuperäisissä pakkauksissaan. Erityisruokavaliot pitää myös pystyä valmistamaan niin, että ruoka ei saastu valmistuksen tai säilytyksen aikana allergeeneillä.

Kirja on ehdottomasti hyvä teos kaikille, jotka tarvitsevat laajasti tietoa erityisruokavalioista. Käytettävyyttä olisi vielä parantanut erikoissanojen hakemisto. Erityisesti kirjan alkuosassa on lääketieteellistä sanastoa, joka jää selittämättä.

Kaarina Kärnä