Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 3/2017.

Villiyrtit. Hyvinvointia kotikulmilta.
Annika Hannus, Anna Nyman, Pauliina Toivanen, Aino Huotari, Nick Victorzon
WSOY 2017, 192 s. ISBN-978-951-0-42216-8

Luontoelämyksiä kaupungissa villiyrttien villitsemänä

Villiyrtit – Hyvinvointia kotikulmilta –kirja on ennen kaikkea hyvinvointikirja. Kirja tuottaa viehättävine kuvineen hyvää oloa ihan sohvan uumenissa sivuja selailevalle, mutta kuin varkain lukija alkaa miettiä, että mitä jos minäkin muutaman villiyrtin keräisin, muutamaa lehteä maistelisin… Villiyrttiharrastajan ei tarvitse olla puutarhaihminen – hän voi vain lähteä ovesta ulos ja lähiluonto odottaa antimineen. Kirja houkuttaa tutustumaan luontoon, istahtamaan yrtinkerääjän syväkyykkyasentoon ja tutkimaan ilmaisen luontotorin tarjontaa. Useat villiyrtit ovat käyttövalmiita sellaisinaan, kunhan ne vain on kerätty puhtaalta alueelta, ts. ei aivan liikenneväylien tai koiranpissatusreittien vierestä.

Mitä tahansa ei ulkoa syödä. Kaikkien luonnonantimien hyödyntäjien tulee tuntea kasvit, joita he keräävät, ja tämä pätee täysin myös villiyrtteihin. Myrkyllisiä lajeja löytyy. Lisäksi rohdosvaikutuksia omaavat kasvit ovat usein liiallisesti tai väärässä yhteydessä nautittuina haitallisia mutta osaavissa käsissä oivaa apua. Villiyrtit-kirja esittelee omina ryhminään villikasvikset, -yrtit, -rohdot, puut, pensaat ja levät. Myös villiyrttejä hyödyntäville ruokaohjeille on oma osionsa, ja ruokaohjeet on laatinut Michelin-ravintoloista oppinsa saanut Calliolan keittiömestari Nick Victorzon.

Villiyrttien kerääminen nähdään kirjassa osana ”wildfulnessia”, luonnossa tapahtuvaa tietoista olemista ja tietoista hengittämistä, tietoista kävelyä ja ympäristön tarkkailua. Liikkuminen luonnossa on toiminnallinen tapa löytää mielenrauha ja villiyrttien keräily tuo siihen vielä yhden herkullisen ulottuvuuden lisää.

Kaupunki-ihminen oppii villiyrttien kautta arvostamaan uudella tavalla lähiluontoaan. Kun lähes kaikkialla kasvaa jotain syötävää, ei tätä ympäristöä halua roskata tai tuhota vaan vaalia ja säilyttää. Villiyrtit-kirja on sekä ihmisen että luonnon hyvinvoinnin asialla.

Kaarina Kärnä