Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 1/2024.
Mari Koistinen
Hyvä paha jalostus – miten eettinen ruuantuotanto on mahdollista
Vastapaino 2023, 232 s.
ISBN 978-952-397-042-7
Yleistajuista jalostustietoa ruuan tuotannosta kiinnostuneille
Hyvä paha jalostus – jopas on tietokirjailija Mari Koistinen puuduttavan aiheen valinnut! Näin ehdin miettiä kirjaan tarttuessani, ja kirjan alkuosaa lukiessani ennakkoajatukseni saivat vahvistusta. Edes Mari Koistinen ei pysty kirjoittamaan kiinnostavasti kasvin- ja eläinjalostuksen perusperiaatteista – hybrideistä, suvullisesta ja suvuttomasta lisääntymisestä, geenisaksista, risteytysjalostuksesta… Kun pakollinen termistö oli esitelty, aihetta alettiin käsitellä yleistajuisemmin, ja tällöin jalostuksen rooli ruuantuotannossa alkoi kirkastua ja kiinnostuskin heräsi!
Jalostus on erittäin keskeinen asia, kun mietitään ruuantuotannon tulevaisuutta, ruokaturvaa, sopeutumista ilmastonmuutokseen ja eläinten hyvinvointia sekä luonnon monimuotoisuutta. Mutta koska jalostus on vaikea aihepiiri piirien ulkopuolisille, sen rooli ruuantuotannossa voi jäädä liian pienelle huomiolle. Yleistajuiselle tietokirjalle aiheesta olikin selkeä tarve. Sisäpiiriin törmäsi kirjoitusurakassaan myös Koistinen. Oli tilanteita, joissa hänelle ei haluttu antaa kirjaa varten haastatteluja, koska hän ei ole alan asiantuntija. Koen, että tiedon panttaaminen ”ymmärtämättömiltä” on huolestuttavaa vallan käyttöä.
Koistisen kirjan lukemalla oppii jalostuksen historiasta, nykykäytännöistä ja tulevaisuuden avainkysymyksistä. Käytännön esimerkkejä riittää. Jalostustyön tuloksia on joka päivä lautasellamme, alalla on lähes monopoliasemassa olevia yrityksiä isoine rahoineen, mutta myös paljon pyyteettömiä ruohonjuuritason harrastajia. Jalostus on ruokapolitiikkaa ja täynnä yllätyksiä. Koistinen on ottanut aiheen hyvin haltuun, ja aihetta hyvin kuvaavien kansien välistä tämä tieto tarjoillaan lukijalle erittäin mukavassa muodossa.
Kaarina Kärnä