Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 2/2024.

Reijo Laatikainen
Terveellistä! 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä
Kirjapaja 2023, 197 s.
ISBN 978-952-354-845-9

 

Terveelliset valinnat

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on myös tuottelias kirjailija. Kirjoissaan hän ohjaa lukijoitaan terveellisen ruoan äärelle nostamatta mitään yksittäistä ruoka-ainetta ylitse muiden tai toisaalta demonisoimatta epäterveellisiäkään valintoja. Hän ei usko superfood-ajatteluun. Laatikainen tarjoaa tietoa ymmärrettävässa muodossa kuluttajan terveellisten valintojen tueksi, ja tieto perustuu luotettaviin tutkimustuloksiin.

Tätä taustaa vasten on ehkä hivenen hämmästyttävää, että nyt on nostettu framille 25 nimettyä ruoka-ainetta ja jopa vielä yksi bonus. Näiden ruokien valintakriteerinä on kuitenkin ollut se, että näitä ruokia syömällä voi helposti parantaa omaa ravitsemustaan. Myös kestävyysnäkökulmat on huomioitu kirjaan ruokia valittaessa. Jokaisesta valitusta ruoasta on kerrottu, mitkä ovat ne ominaisuudet, miksi juuri se on mukana, joten kuluttaja voi puolestaan itse arvioida, mitkä kirjan ruoista voisivat parantaa juuri hänen ravitsemustaan tai löytyisikö ruoalle joku mieluisampi korvaaja.

Kirjan valikoima on mielenkiintoinen yllätys – ja yllätys siinä mielessä, että ruoat ovat hyvin tuttuja! Mukana ovat esimerkiksi porkkana, paprika, jogurtti ja kaura. Ja erityisen ilahduttavaa on, että mukana ovat margariini ja soija, joiden terveellisyys on voinut jäädä muun uutisoinnin varjoon.

Luonnontuotteista mukana on vain mustikka, jonka mukaan ottamista Laatikainen oli jopa epäröinyt. Mustikan ravintoarvot häviävät esimerkiksi myös kirjasta löytyville mustaherukalle, kiiville ja sitrushedelmille, ja mustikan käyttömäärät ovat tyypillisesti sen verran pieniä, että hyödyt voivat jäädä saamatta. Mustikan eniten huomiota saanut terveyttä edistävä aine eli fytokemikaali on antosyaani, joka antaa mustikalle sen värin.

Terveellistä! 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä on -kirja on selkeä ja taulukoin havainnollistettu esitys terveellisistä ruoka-aineista. Ruokavalion muuttaminen terveellisempään suuntaan ei ole tämän kirjan opein edes erityisen hankalaa tai kallista. Käytännönläheisyys ja helppolukuisuus ovat myös värikkäästi kuvitetun kirjan selkeitä etuja.

Kaarina Kärnä