Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 2/2023.

Janne Ahonen, Janne Sundell, Pekka Turunen
Kalastajien kyydissä Itämerellä
John Nurmisen Säätiö 2022, 199 s.
ISBN 978-952-9745-91-3

Kalassa Itämerellä

Viestintäjohtaja ja kirjailija Jukka Ahonen, biologi Janne Sundell ja valokuvaaja Pekka Turunen ovat tehneet mielenkiintoisen – ja tärkeän – kirjan. Kirja käy läpi kalastuksen ja kalakantojen tilannetta Itämerellä, ja kirjaa varten tekijäkolmikko on kulkenut kalastajien matkassa Suomen Eurajoella, Kemiönsaaressa ja Pellingissä, Ruotsin Kalixissa ja Möjassa, Tanskan Spodsbjergissä, Puolan Ustkassa ja Latvian Ventspilsissä. Kalastuksesta pääsevät kertomaan kalastajat itse, mikä on vaatinut tekijöiltä myös hyvää kielitaitoa, sillä kalastajat lähtevät yleensä keskusteluun vain omalla kielellään ja murteellaan. Kirjassa pyydetään silakkaa, siikaa, lohia, kampelaa, muikkua, turskaa, särkiä ja kilohailia, sivusaaliina saadaan muitakin kalalajeja. Myös kalan tuotteistamista käsitellään, mistä hyviä esimerkkejä ovat suomalainen Järki Särki ja Ruotsin Kalixin muikunmäti Kalix Löjrom, joka on suojattu alkuperänimitys. Suomen puolella Perämeren muikkujen mädistä ei saa lainkaan samaa hintaa kuin Kalixin mädistä.

Itämeren kalakantojen tilanne on huomattavasti huonompi kuin se on ollut aiemmin, ja nykyään kalastus onkin tarkoin kiintiöityä ja säänneltyä. Ammattikalastus itsessään on jo uhanalaista kuten monet kalatkin. Näin kirjassa työstään kertoo 80-vuotias kalastaja Rune Wikström: ”Viime vuosina tilanne on ollut todella heikko. Alamäki alkoi kymmenisen vuotta sitten. Silloin sai vielä noin sata kiloa silakkaa verkkoa kohden. Nyt saan ehkä parhaimmillaan viisi kiloa.” Syyksi silakan katoon vanha kalastaja näkee suuret troolarit. ”Ne ovat täällä rannikon läheisyydessä ja vievät systemaattisesti kaiken parveutuneen silakan, joka ei pääse kutemaan rannikolle. Kun merestä ottaa enemmän kuin se antaa, seurauksena on haaksirikko. Tietysti myös hylkeet vievät kalaa, mutta niitä on ollut aina enkä näe niitä suurena uhkana. Merimetsot rokottavat kaloista eniten ahvenkantaa.”

Pekka Turusen hienot valokuvat ovat kirjassa keskeisessä osassa. Ne havainnollistavat hyvin, millaisissa toimintaympäristöissä ja millaisilla välineillä kalaa pyydetään. Toki muutamiin kuviin katse pysähtyy vain ihastelemaan Itämeren kauniita maisemia. Kirjan välittämät kalastajien tarinat ja kirjoittajien yhteenvedot eri alueiden kalakantojen tilanteesta antavat pohtimisen aihetta. Oikeita valintoja ja tekoja tarvitaan, jotta lautasella voi olla jatkossakin terveellistä ja herkullista Itämeren kalaa.

Kaarina Kärnä