Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 3/2023.

Emilia Vartiainen
Kakkuja ja saaritarinoita – leivontaelämää Suomenlinnassa
Cozy Publishing 2022, 199 s.
ISBN 978-952-7381-63-2

Suomenlinnan lumoa kauniissa ruokakirjassa

Emilia Vartiaisen Kakkuja ja saaritarinoita -kirjaa lukiessa haluaa ensimmäiseksi muuttaa Suomenlinnaan ja vasta toiseksi alkaa leipoa. Vartiainen kuvailee niin valloittavasti asumista Helsingin edustalla sijaitsevassa Unescon maailmanperintökohteessa, että lukijakin haluaa välittömästi siirtyä Suomenlinnan sileille kallioille paistattelemaan päivää ja seuraamaan Ruotsin laivojen kulkua. Vartiainen on Tove Jansson -fani, ja kakkukirjassa on myös hyvin valittuja lainauksia Tove Janssonin kirjoista. Muumit ovat Vartiaiselle erityinen innoituksen lähde, mutta tämä ei ainakaan kirjassa näytä ulottuvan Muumi-astioihin, sillä kirjan kuvituksessa ei näy ainuttakaan muumimukia tai -lautasta. Ehkä hyvä niin. Kuvia on kuitenkin paljon, ja ne vain lisäävät intoa lähteä Suomenlinnaan.

Kirjan ohjeet on jaettu neljään osioon, jotka ovat Hillot, tahnat ja herkut; Kakut; Leivonnaiset ja Hapanjuuri. Ohjeet ovat lähtökohtaisesti vegaanisia, joskin luomuvoita ja -hunajaa on myös käytetty. Vartiainen lupaa, että suurin osa on helppoja valmistaa, mutta haasteita kaipaaville löytyy myös esimerkiksi ohje vegaanisiin macaron-leivoksiin ja hapanjuurileivontahan nyt vaatii vähintäänkin kärsivällisyyttä.

Kauniissa kirjassa on sama puute kuin jo aiemmin Elintarvike ja Terveys-lehdessä 6/2022 esitellyssä saman kustantajan Retkiruokakirjassa. Kirjassa on käytetty monin paikoin häiritsevän pientä fonttia. Itse koen, että luettavuus on kuitenkin tärkeämpi kuin ulkonäköseikat. Mutta aivan ihastuttava hyvän mielen leivontakirja on kuitenkin kyseessä. Ja kesällä Suomenlinnaan?

Uuniomenahillo

1 kg kotimaisia omenoita
1 dl ruokosokeria
1 tl kanelia

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Huuhtele omenat ja pilko pieniksi paloiksi. Voit myös halutessasi kuoria ne. Laita omenat laakeaan uunivuokaan ja sekoita joukkoon sokeri sekä kaneli. Nosta vuoka uuniin noin 2 tunniksi, mitä kauemmin hedelmäpalat hautuvat, sitä makeampaa ja pehmeämpää hillosta tulee. Voit halutessasi soseuttaa sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa kuumat omenat tasaiseksi hilloksi. Lusikoi hillo puhtaaseen lasipurkkiin ja tarjoile esimerkiksi pannukakun ja kauravaniljajäätelön kanssa.

Lähde: Emilia Vartiainen, Kakkuja ja saaritarinoita.

Kaarina Kärnä