Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 5/2019.

Eeva Voutilainen, Soili Soisalo ja Anna-Liisa Elorinne
Kasvisruokaa viisaasti
Duodecim 2019, 167 sivua
ISBN 978-951-656-926-3

Viisas kasvisruokakirja

Ravitsemustieteen yliopisto-opettajan Eeva Voutilaisen, ruuan ja ravitsemuksen erikoistoimittaja Soili Soisalon ja kotitaloustieteen professorin Anna-Liisa Elorinteen tänä syksynä ilmestynyt kasvisruokakirja ”Kasvisruokaa viisaasti” on nimensä mukaisesti viisas kirja. Kirja kertoo kasvisruokavalion edut ja käy läpi myös mahdolliset sudenkuopat, sillä erityisesti täysipainoisen vegaanisen kasvisruokavalion koostaminen vaatii tietoa ja huolellisuutta. Tiedot tarjoaa tämä kirja, loppu on omissa käsissä.

Kirjan viisautta on sekin, että kasvisruoan ravitsemuksellisen käsittelyn ohessa tulevat esiin kasvisruokailua puoltavat ympäristöasiat. Mukana kulkee myös ruokahävikin torjuminen. Myös erilaisiin kasvisruokavalioihin liittyvä termistö ja niihin sopivat ruoka-aineet käydään läpi. Vaikka kirjan lähtökohta on kertoa, kuinka vegaaninen ruokavalio koostetaan oikein, tuodaan esille myös ne erityistilanteet, joissa eläinperäisen ruoka-aineen kuten maitotuotteiden, kananmunien tai kalan käyttämisellä voisi oikaista ja varmistaa helpommin tiettyjen ravintoaineiden riittävän saannin.

Kirja sisältää yli neljäkymmentä vegaanista ruokaohjetta. Reseptiosiosta todetaan, että jos oma ruokavalio sallii esimerkiksi maitotuotteiden tai hunajan käytön, niitä voi hyvin ohjeissa käyttää. Ohjeet ovat yleensä neljälle hengelle ja niissä kerrotaan aina yhden annoksen ravintosisältö. Ruuat houkuttavat myös sekasyöjää kokeilemaan, ja ne tarjoavat suomalaiselle ruokailijalle sekä tuttuutta että eksotiikkaa. Kotoisia ruokia ovat voimapuuro, makaronilaatikko ja ruisleipä, jonka valmistaminen neuvotaan juuren teosta alkaen. Eksoottisempia ovat esimerkiksi munakoisokääröt ja kasvis-nuudelivokki. Kirjassa on myös hauska salaatti”palapeli”, jonka avulla voi koostaa jokaiseen vuoden aikaan maistuvan salaatin, joka sisältää salaattia ja versoja; yrttiä ja villiä; kirpeää ja happoista; makeaa ja raikasta; rapeaa ja rouskuvaa sekä ruokaisaa ja täyttävää. Kirjan viimeinen ohje on suklaajäädyke, jonka valmistusohjetta lukiessa voi jo kuvitella ihanan makean maun. Mutta hyvä maku tuli kyllä koko kirjasta – asiantuntijoiden erinomainen ja selkeä tietokirja selkeään tarpeeseen. Tämä ulkonäöltäänkin miellyttävä kirja vaikuttaa sisältävän kaiken oleellisen.

Kaarina Kärnä