Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 5/2019.

Therese Elgquist
Superhyvät proteiinit kasviksista
Kustannus-Mäkelä 2019, 160 sivua
ISBN 978-952-341-295-8

Asiaa kasviproteiineista

Therese Elgquistin toisen kasvisruokakirjan ”Superhyvät proteiinit kasviksista” lähtökohtana on antaa vastaus varsin yleiseen kasvisruokavaliota koskevaan kysymykseen: kuinka on proteiinin laita? Kirjoittaja kertoo yleisesti ruoan ravintoaineista ja laajemmin proteiineista esittelemällä kaksikymmentä kasvipohjaista proteiinilähdettä, joita käytetään kirjan kuudessakymmenessä vegaanisessa kasvissruokaohjeessa. Myös kasvisten käsittelymenetelmiä ja -välineitä käydään läpi.

Ohjeissa on joidenkin ainesten kohdalla sana ”luomu”. Luomutuotteita kehotetaan käyttämään silloin, kun se katsotaan kasvinsuojeluainejäämien välttämisen takia erityisen perustelluksi. Reseptien suola on yleensä puhdistamatonta merisuolaa tai vuorisuolaa, öljy kylmäpuristettua oliiviöljyä tai kookosöljyä, joskus rapsiöljyä. Suomentaja on ollut huolellinen ja lisännyt punajuuri-lehtikaali-hampunsiemensmoothien ohjeen yhteyteen maininnan, että Ruokavirasto ei suosittele punajuuren syömistä raakana. Kirjaa olisi voinut ehkä laajemminkin muokata Suomen oloihin ja valikoimiin.

Kirjan kirjoittaja ruotsalainen Therese Elgquist on verkkosivujensa https://plantbasedbythess.com/ mukaan “freelance food creator, cookbook author, entrepreneur and food stylist”. Kirjasta välittyy kirjoittajan innostus aiheeseen ja sen tyyli vetoaa todennäköisesti parhaiten nuoriin kokeilunhaluisiin kasvisruokailijoihin.

Kaarina Kärnä