Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 4/2024.

Kaisa Beltran & Johanna Erjonsalo
Katkerat puutarhat
Atena 2024, 270 s.
ISBN 978-951-1-47591-0

 

Halpoja hedelmiä halvalla työvoimalla

Tästä lehdestä voit lukea Tullin valvontatuloksista viime vuodelta. Espanjasta tulleita tuote-eriä, lähinnä tuoretuotteita kuten tomaattia, kurkkua ja paprikaa, tutkittiin yhteensä 298 kertaa. Näistä hylättiin vain neljä tuote-erää. Vaikuttaa siis hyvältä, vai mitä?

Kaisa Beltranin ja Johanna Erjonsalon kirja Katkerat puutarhat paljastaa meille kuvien kera Espanjasta todellisuuden, jota ei ainakaan vielä valvontatuloksista voi päätellä. On kuitenkin tietoa, että koneita ja kasvimyrkkyjä käytetään tiloilla ilman, että työntekijöitä on perehdytetty asiaan. Työturvallisuus ei toteudu eikä välttämättä pitemmän päälle elintarviketurvallisuuskaan.

Maatalous on Espanjassa suurta, ja työvoimaa ei riitä omasta takaa, vaan kausityöntekijöitä tulee paljon Afrikasta ja Itä-Euroopan maista. Marokko ja Romania ovat esimerkiksi tyypillisiä työntekijöiden lähtömaita. Siirtotyöläiset ovat asemassa, jossa he eivät osaa tai pysty valvomaan oikeuksiaan, ja tätä käytetään häikäilemättä hyväksi. Tulijat ovat köyhiä ja monet jopa lukutaidottomia. Heidän kanssaan ei useinkaan vaivauduta tekemään edes työsopimuksia, jotka antaisivat mahdollisuuden oleskelulupaan. Paperittomina he kelpaavat kyllä työhön, mutta eivät mihinkään muuhun. Palkat ovat alle minimin, ja niidenkin saamisessa on ongelmia.

Siirtotyöläisiä asuu slummeissa, joissa ei ole mitään mukavuuksia. Koska slummit ovat mainehaitta, niitä jyrätään välillä nurin, mutta tilalle ei osoiteta mitään muuta paikkaa asua. Työntekijöitä asuu jopa taivasalla. Työntekijöillä eivät toteudu edes alkeelliset ihmisarvot.

Kirja on järkyttävää luettavaa. Sitä lukiessa on iloinen, että Suomessa on puututtu marjanpoimintaan liittyviin epäkohtiin. Ihmiskauppa ei ole vieras asia täälläkään. Mutta niin Suomessa kuin Espanjassa tarvitaan valvontaa. Työntekijöille täytyy saada tieto, että heillä on oikeuksia, ja työnantajien saada näiden oikeuksien rikkomisesta kunnolliset sanktiot.

Paljon on myös kauppaketjujen vastuulla. Heidän on varmistuttava, että Suomeen tulevat tuotteet tulevat tiloilta, joilla työntekijöitä kohdellaan asiallisesti. Näin onneksi toimitaankin, mutta aukottomaksi ketjua on vaikea saada. Sertifikaatit ovat tärkeä väline, mutta tarkastukset tiloille tehdään ilmoittamalla niistä ennakkoon, mikä antaa selkeän mahdollisuuden kaunistella totuutta. Vaikka Katkerat puutarhat ei ole lukukokemuksena iloisimmasta päästä, kannattaa se kuitenkin lukea. Jos halpojen hedelmien hinta on työntekijöiden halpamainen kohtelu, täytyy myös kuluttajien vaatia parempaa.

Kaarina Kärnä