Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 5/2024.
Hanna Haveri, Soili Soisalo ja Eeva Voutilainen
Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa
Duodecim 2023, 192 s.
ISBN 978-952-360-418-6
Hyvää itselle ja ympäristölle
Ruoka ei ole enää pitkään ollut vain ruokaa. Edelleen se pitää meidät käynnissä, mutta ruoan laadulla on iso merkitys siihen, kuinka voimme, ja ruoan tuotantotavoilla siihen, kuinka ympäristö voi. Hanna Haverin, Soili Soisalon ja Eeva Voutilaisen kirja Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa kertoo mallista, joka yhdistää ihmisten ja ympäristön hyvän, ja lisäksi myös niistä hyvinvointivaikutuksista, joita saamme suoraan luonnosta. Haveri on neurologian erikoislääkäri, Soisalo ravitsemustieteilijä sekä ruoan ja ravitsemuksen erikoistoimittaja ja Voutilainen ravitsemustieteen yliopisto-opettaja. Kolmikko todellakin tietää, mistä kirjoittaa.
Karkeasti katsoen kirjan ensimmäinen kolmannes käsittelee planetaarista elämäntapaa, toinen kolmannes planetaarista ruokavaliota ja loppuosa on omistettu ruokaresepteille. Planetaarinen elämäntapa on elämistä luonnon kanssa sopusoinnussa sekä luontoa että itseä kuunnellen. Liikunta, luonto, hyvä uni ja terveellinen ruoka – vuorovaikutus luonnon kanssa ja oman luonnollisen rytmin kuuntelu auttavat voimaan hyvin. Hyvinvoiva luonto ja oma terveys antavat perustelut sille, miksi planetaarinen ruokavalio on ratkaisu aikamme suuriin kysymyksiin. Planetaarinen ruoka kuormittaa luontoa mahdollisimman vähän, mutta on silti terveellistä. Planetaarinen ruokavalio ei ole sama asia kuin vegaaniruokavalio, sillä myös eläinperäisillä tuotteilla on tässä ruokavaliossa oma paikkansa.
Ravitsemussuositukset, joista tässä lehdessä paljon kirjoitetaan, ovat vahvasti samoilla linjoilla kuin planetaarinen ruokavalio. Kirjassa on paljon mielenkiintoista nippelitietoa ja hyvinvointiasiaa, jotka aidosti kannustavat omaksumaan luonnolle ja itselle paremman ruokavalion. Kirja on kauniisti kuvitettu ja siinä on hieman hyvinvointioppaiden tyylinen ote, joka houkuttaa toimimaan ja huomioimaan omaa hyvinvointia.
Kirjan reseptiikka on myös kiinnostavaa. Itse olen kokeillut sekä kaalilaatikkoa että pähkinäpastaa – kyllä maistui! Kirjaa lukiessa ei jää miettimään sitä, mistä joutuu luopumaan vaan sitä kaikkea, mitä hyvinvoiva luonto ja terveellinen ruoka myös itselle antavat.
Kaarina Kärnä