Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 2/2020.

Arja Elina Laine
Anni-Sofia Savela
Kaura
Readme.fi 2020, 285 s.
ISBN 978-952-321-968-7

#Kaura on paras

Kotitalousopettaja-yrittäjä Arja Elina Laine ja hänen valokuvaajatyttärensä Anni-Sofia Savela ovat tehneet oivan Kaura-kirjan. Kirjaan on koottu keskeinen tieto kaurasta, sen ominaisuuksista, terveellisyydestä, soveltuvuudesta erityisruokavalioihin ja monista, monista käyttömahdollisuuksista. Mukavaa on, että kirjassa kerrotaan myös kauran viljelemisestä ja kauran käsittelystä, mikä tekee kauran pellolta pöytään -ketjun tutummaksi myös niille, joiden kauratietous tiivistyy hiutalepaketin tai leipäpussin teksteihin. Kirjassa kerrotaan myös se, mitkä ovat kauran kohdalla markkinoinnissa sallitut terveysväittämät. Kaurasta esimerkiksi saa sanoa, että se edistää veren kolestrolitasojen pysymistä normaalina, koska tämä on tutkittua tietoa. Kirjassa esitellään myös erilaisia kauravalmisteita. Suomen kaurabuumi on johtanut moniin eri tuoteinnovaatioihin, ja itselle ihan uusi juttu oli esimerkiksi ”kaurapala”.

Suurin osa kirjasta on ruokaohjeita. Ne ovat monipuolisia ja niissä on käytetty luovasti erilaisia kauravalmisteita. Ohjeet ovat kasvispainoitteisia, ja niissä on kerrottu myös ne tuotevaihtoehdot, joita käyttämällä lopputulos on vegaaninen. Sekä ohjeet että kuvat lupaavat herkullisia kauranautintoja.

Kaurakirjan kokoinen aukko ruokakirjojen valikoimassa on nyt täytetty. Aukko olikin aika iso, sillä tämä kaurakirja on melkoisen massiivinen. Se kannattaa kuitenkin kantaa kotiin.

Kaarina Kärnä

”Herkullisissa kauraruoissa on paljon onnellisuutta.” – Arja Elina Laine