Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 3/2020.

Mari Koistinen
Syötkö väärennettyä ruokaa?
Into Kustannus Oy 2020, 218 s.
ISBN 978-952-351-269-6

Uutuuskirja elintarvikepetoksista

Mari Koistisen tietokirja ”Syötkö väärennettyä ruokaa?” kertoo, miten ruoalla huijataan. Kirja käy läpi ruokaväärennösten historiaa ja esittelee runsaasti erilaisia ilmi tulleita ruokahuijauksia. Petoksia on usein vaikea saada selville, mutta onneksi myös valvontaviranomaisten analysointikeinot ovat kehittyneet ruokahuijareiden mielikuvituksen rinnalla. Petoksiin houkuttaa raha ja myös mafian sormet voivat jo ulottua pahaa aavistamattomien kuluttajien lautasille. Koistinen on tehnyt ison työn kerätessään laajan materiaalin ruokahuijauksista ja täytyy sanoa, että hienoa oli saada yhdestä kirjasta näin kattava kuvaus tästä rikollisuuden osa-alueesta. Kirja on myös erittäin sujuvasti kirjoitettu, mikä tekee lukemisesta ilon.

Joissain kohdissa liittyen elintarvikelainsäädäntöön jää lukijalle väärinymmärryksen mahdollisuuksia. Mutta tämän kirjan tavoitteena ei olekaan kaikkien lain koukeroiden tulkinta vaan avata kuluttajille ne lainsäädännön raamit, joita ruokahuijaukset enemmän tai vähemmän venyttävät. Ja hyvää taustatietoa kirja on elintarvikevalvontaankin!

Koistinen antaa kuluttajille vinkkejä ruokahuijausten välttämiseksi. Tiedämme, että Suomessa on alkukesästä huijareilla suuri houkutus myydä esimerkiksi virolaista mansikkaa suomalaisena sen korkeamman hinnan vuoksi, mutta Suomi on noin muutoin ruokahuijausten suhteen melkoisen turvallinen maa. Ulkomailla riski on suurempi. Ja kun jotain löytää uskomattoman halvalla, ei ehkä oikeastikaan kannata uskoa. Mitä vähemmän tuotteen tuotanto- ja myyntiketjussa on välikäsiä tai prosessointia, sitä vähemmän on mahdollisuuksia huijauksiin.

On tärkeää, että tämä kirja on tehty: valveutuneet kuluttajat ovat isossa osassa taistelussa ruokahuijauksia vastaan.

Kaarina Kärnä