Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 3/2022.

Tuija Välipakka
Kirjailijan keittiössä
Siltala 2022, 264 s.
ISBN 978-952-234-719-0

Kirjoja ja keittiöhommia

Kirjailija Tuija Välipakan kirjassa on aivan ihastuttava idea. Hän on vieraillut kollegojensa luona ruokavieraana, valmistanut ruokaa heidän kanssaan ja keskustellut asenteesta ruokaan, ruoanlaitto- ja ruokailutavoista, käytetyistä keittokirjoista, ruoasta heidän kirjoittamissaan kirjoissa sekä yleensä ruoasta kirjallisuudessa. Ja toki myös kirjoittamisesta ja elämästä muutoinkin. Tästä kaikesta on syntynyt valloittava kirja, joka kietaisee myös lukijan keittiön lämpöön.

Kirjailijoiden keittiöihin vierailuja on kirjassa yhteensä kaksitoista, joista yksi on Tuija Välipakan oma keittiö. Kirjassa käydään mm. Johanna Sinisalon varsin tulisessa (chilit!) keittiössä, matkataan Viron maaseudulle Ville Hytösen lähiruokakeittiöön (kirjan kannen multaiset porkkanat ovat tältä vierailulta) ja tehdään huumaavien tuoksujen kera ruokavideota Sofi Oksasen kanssa (YouTubesta löytyy Oksasen kirjallisuutta ja ruokaa käsitteleviä videoita). Kirjasta voit kenties löytää hengenheimolaisesi keittiössä, mikä voi saada kiinnostumaan myös tämän henkilön kirjoittamista kirjoista, tai päinvastoin. Suosikkikirjailijoidesi reseptejä pääset myös kokeilemaan, sillä jokaiselta kirjailijavierailulta on vähintään yksi resepti. Mikään keittokirja tämä ei kuitenkaan ole.

Välipakan kirjaan mahtuu myös pohdintaa ruokakulttuurista, -kasvatuksesta ja -identiteetistä. Kun on ruokaa, mistä valita, syöminen ei enää ole mutkatonta. Ruokaan liittyviä valintoja tehdään paljon ja ne ovat tänä päivänä monella tapaa merkittäviä. Myös näitä asioita tulee kirjailijoiden ja heidän luomiensa henkilöhahmojen kera pohdittua. Kirjan lopussa on myös kirjaluettelo, joka johdattaa ruokaa käsittelevän kaunokirjallisuuden äärelle.

Pieni miinus kirjassa ovat paikoin raskaat tekstiaukeamat ilman kuvia tai muita taittoa keventäviä tekijöitä. Koska kirja on isokokoinen, näyttävät tiiviit tekstisivut hieman tyrmääviltä. Kirja on sisällöltään kuitenkin niin koukuttava, että niistäkin selviää. Ja saa kaipaamaan lisää! Tälle kirjalle toivoisi jatko-osaa uusine kirjailijavierailuineen.

Jos olet lukija ja nautit myös ruoasta, tämä kirja ei petä. Se on suorastaan ahmittava.

Kaarina Kärnä