Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 2/2021.

Paula Hotti
Mustia syntejä – kahvilaesseitä
Avain 2020, 139 s.
ISBN 978-952-304-253-7

Pieni kirja kahvista ja kahviloista

Paula Hotin pienikokoinen, sievä kirja Mustia syntejä – kahvilaesseitä, kertoo kahvista ja kahviloista. Hotti esittelee kahvituristina vierailemiaan tavalla tai toisella merkittäviä kahviloita, näiden kahviloiden historiaa ja kuuluisia asiakkaita. Kahvilat ovat olleet filosofisen keskustelun keitaita ja verrattuna esimerkiksi viinitupiin, keskustelu on myös pysynyt tasokkaampana. Hotin esseissä on mukana aforismeja, omia muistoja ja filosofisia pohdintoja, ja kokonaisuutena kirja on elämän- ja kahvinmakuinen.

On myös mukavaa, että kirjassa kerrotaan kaikkiin esseissä mainittuihin kohteisiin matkustetun maitse ja  juodun kahvin olleen reilun kaupan kahvia sikäli kuin se on ollut mahdollista. Kirja vaikuttaa erinomaiselta lahjakirjalta kahvinystävälle kahvipaketin tai kahvilalahjakortin kera.

Kaikkinensa tuntuu, että kirjasta olisi voinut pitää enemmän, mutta kirjoitustyylissä oli jotain mutkikasta. Innostus ja nautinto tuntuivat olevan lähellä kuin kupillinen kahvia juuri käden ulottumattomissa, ja en sitten siihen ihan yltänyt. Tämä voi kyllä johtua siitä, että minä en juo kahvia.

Kaarina Kärnä