Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 6/2022.

Saara Atula
Retkiruokakirja
Cozy Publishing 2022, 239 s.
ISBN 978-952-7381-61-8

Omia eväitä kantamassa

Ruokaa ja vaeltamista harrastava, Rovaniemellä asuva lääkäri Saara Atula on kirjoittanut ruokakirjan, joka keskittyy luonnossa liikkujan eväisiin. Kirjan nimikin on reippaasti Retkiruokakirja. Kirja ottaa huomioon eri pituiset reissut, eri vuodenajat ja erilaiset makumieltymykset – on vaikea kuvitella, että yli 60 ohjeen joukosta ei löytäisi itseään miellyttävää makumaailmaa. Ja tässä tapauksessa voidaan todellakin puhua makumaailmasta, sillä Atula tuo laajan kirjon jopa etnisiä makuja retkeilijän ulottuville. Kenenkään ei tarvitse kirjan luettuaan tyytyä pelkkiin valmispusseihin.

Haluaisitko napostella valkosipulipopcorneja kairassa auringonlaskua ihaillessa? Pidätkö sinapista – nuotiomakkaran vaihtoehdoksi löytyy myös sinappi-kermapasta!  Ja retkikeittimellä voi valmistaa myös porkkanakakun. Entä mitäpä tuumaat tikkucroissanteista? Joulun aikaan sopivat myös piparibrowniet appelsiininkuoressa. Mm. nämä ohjeet löytyvät Atulan kirjasta. Ja koska retkiolosuhteet vaativat pääosin yksinkertaisia reseptejä, ovat ne myös kiireisen kotikokin mieleen. Tätä kirjaa hyödyntääkseen ei ole välttämätöntä vaeltaa.

Kirjassa käydään läpi huolellisesti ruokien kuivaamista, mikä on tärkeää jokaisen pitemmälle vaellukselle lähtevän hallita. Ruokien säilyvyyteen ja niiden lämpötilanhallintaan kiinnitetään asianmukaisesti huomiota, sillä selväähän on, että kesähelteillä ruoka helposti pilaantuu ja talvella jäätyy. Myös ruoan valmistamisen kuluttama energia huomioidaan, mikä on myös retkeilijälle olennaista, sillä yleensä hän kuljettaa ruokien lisäksi mukanaan niiden valmistamisen vaatiman polttoaineen.

Kirjasta opin myös uuden sanan: ennastaminen. Tämä tarkoittaa kuivatun ruoan vesipitoisuuden palauttamista. Ja termi on kyllä ihan oikea – Atula on tarkastanut asian Kielitoimistosta.

Kirjaa lukiessa käy kuten aikanaan Viisikkoja lukiessa – tulee nälkä ja alkaa tuntua, että saattaisi se pieni luontoseikkailukin olla paikallaan. Kirjassa on upea kuvitus, ja kuvat ovat Saara Atulan ja hänen miehensä Markus Atulan käsialaa. Yksi iso miinus kirjassa on. Siinä käytetty fontti on pääosin niin pieni, että lukeminen on silmille todella raskasta. Ei ole tarkoituksenmukaista, että kirjan tekstistä tulee mieleen lääkepurkin kylki. Jäin myös miettimään, missä kirja on painettu. Sitä tietoa ei kirjassa mainittu.

Hieno ja viimeistelty kirja on kuitenkin kyseessä, ja se soveltuu varmasti lahjakirjaksi luonnossa liikkumisesta ja ruoasta kiinnostuneelle. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että lahjansaajalla on näkimet kunnossa.

Kaarina Kärnä