Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 5/2021.

Sirkka-Liisa Ranta
Suomalainen teekirja
Tammi 2020, 238 s.
ISBN-978-952-04-1278-4

Suomalaisen teenjuonnin historiaa

Sirkka-Liisa Ranta on kirjoittanut viihdyttävän, kattavan ja huolellisesti kootun kauniin tietokirjan teen vaiheista ja teekaupasta Suomessa. Kirjan kerronnassa on mukana teenjuontiin liittyviä muisteluja ja kuvituksessa vanhoja valokuvia, teemainoksia ja taidetta. Historia tulee teen kautta lähelle lukijaa, ja saa myös omat muistot liikkeelle.

Suomalainen teekulttuuri on sekoitus itää ja länttä, ja teenjuontiin on vaikuttanut sekä hyvässä että pahassa Venäjän läheisyys. Venäjältä peräisin oleva osa teekulttuuriamme on kiteytynyt monin tavoin höyryäviin samovaareihin, joita sortovuosien aikana hävitettiin ja hylättiin vinttien nurkkiin, koska niiden koettiin symboloivan Venäjän mahtia. Itselle samovaari on aina ollut kiehtova mutta vieras keittiöesine, ja kirjasta olikin mukava lukea niin samovaarin toimintaperiaatteesta kuin sen käyttötavoista. Lännestä tulleita suuria teevaikuttajia ovat olleet mm. herrat Lipton ja Twinings, ja Pepe Willbergin laulama Teetä ja sympatiaa -mainosrallatus liittyykin juuri Lipton-teehen.

Teenjuontiin liitetään toisinaan ajatus hifistelystä ja itsensä pitämisestä muita (siis kahvinjuojia) parempana. Rannan kirja ei hifistele teen valmistamisen yksityiskohdilla eikä myöskään lähde väittämään teen olevan parempaa kuin kahvi. Haudutuslämpötilan ja veden laadun todetaan kyllä vaikuttavan teen makuun, mutta teen valmistusvinkit on etsittävä muualta, esimerkiksi Pirkko Arstilan kirjasta Teen ystävän kirja vuodelta 2011. Mikroaaltouunissa teetään lämmittävä teen ystävä on Rannan kirjassa osa suomalaista teekulttuuria, ei ymmärtämätön barbaari. Teestä on kaikille, myös kahvinjuojille. Suomalainen teekirja on erittäin miellyttävä lukukokemus valitusta nautintoaineesta riippumasta.

Kaarina Kärnä