Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 5/2020.

Pirjo Saarnia
Suuri ravintohuijaus
WSOY 2020, 244 s.
ISBN 978-951-0-45237-0

 25 ravintoväittämää, jotka eivät pidä paikkaansa

Laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia on kirjoittanut useita kirjoja, ja tänä vuonna ilmestyneessä teoksessaan hän käsittelee 25 ravintoväittämää, jotka eivät pidä paikkaansa.  Ravitsemuksesta ilmestyy nykyään paljon kirjoja, joista toinen puoli tuntuu käsittelevän erilaisia trendidieettejä ja toinen puoli sitä, missä nämä em. kirjat ovat väärässä. Itse huomaan lukevani jälkimmäisen osaston kirjoja, ja tärkeänä valintakriteerinä pidän sitä, että kirjan kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti. Saarnian kirjaa pidän siis jo lähtökohtaisesti luotettavana.

Saarnia kritisoi trendidieettejä, villiä ravitsemusneuvontaa ja median sensaatiohakuista tapaa uutisoida ravitsemusasioista. Siksi tuntuu hieman ristiriitaiselta, että myös Saarnian kirja vaikuttaa aluksi sensaatiohakuiselta. Hän kuvailee, kuinka voimme tulla huijatuiksi elintarvikkeiden laillistenkin pakkausmerkintöjen perusteella ja kuinka pakkausten luomat mielikuvat vievät meitä harhaan. Näin voi varmasti ollakin, jos kuluttajalla ei ole tarpeeksi tietoa terveellisestä ravitsemuksesta. Kuitenkaan epäluulon lietsominen elintarviketeollisuutta kohtaan ei tunnu tänä päivänä ainakaan Suomessa kovin tarpeelliselta. Myös vihjailut siitä, että mikroaaltouunien riskeistä ei löydy tutkimustietoa, tuntuivat hieman oudoilta. Saarnia myös muistaa kertoa, että hän ei ole lautasmallin eikä margariinin kannattaja.

Vaikka ei kaikkia Saarnian näkemyksiä nielisikään, on kirja kuitenkin hyvin kirjoitettu ja selkeä tietopaketti siitä, kuinka kuluttajan kannattaa olla tiedostava ja kriittinen, ja miten syödään terveellisesti.  Ravitsemustieto on kirjassa kerrottu mielenkiintoisesti ja käytännönläheisesti, ja tässä on onnistuttu jopa ilman yhtäkään kuvaa! Kirjan lukeminen oli loppujen lopuksi miellyttävä tapa oppia uutta.

Kaarina Kärnä