Olen mukana maailmassa, jossa en ole aikaisemmin elänyt, ”kaiken uuden edessä” jo tämän vallitsevan pandemiankin takia, mutta myös tulevaisuus huolettaa.

Ilmastonmuutos? Miten se vaikuttaa? Mitä meillä on vielä edessä tai tulevilla sukupolvilla? Voimmeko itse vaikuttaa asiaan? Turhaudummeko? Kenties siksi, että nämä asiat ovat esillä paljon.

Ajattelemmeko, että eihän se minua kosketa tai tapaani toimia… Voinko minä, yksi henkilö tehdä jotain vai jäänkö halvaantuneena hautumaan sohvannurkkaan, suljen silmät ja korvat maailmalta, joka ei ehkä näytäkään enää niin helpolta, turvalliselta ja hallittavalta, odottamaan…mitä? Että kaikki palaisi ennalleen, niin kuin joskus lapsena, kun juoksimme pitkin metsiä ja peltoja, söimme porkkanat suoraan kasvimaalta, enimmät mullat nurmeen pyyhkien, paistattelimme kesäpäivää heinäpellolla, tietämättöminä UV-indekseistä tai listeriabakteereista. Talvisin hiihdimme posket punaisina umpihangessa, miettimättä, että joskus meillä Suomessakin voi olla lumeton talvi. Söimme kalaa, useinmiten itse pyydystettyä useana päivänä viikossa ja jälleen tietämättöminä kalakantojen heikentymisistä tai vesien happamoitumisista.

Elimme maaseudulla, jossa maanviljely ja karjanhoito olivat elinkeino, jolla turvattiin toimeentulo ja ravinto isolle perheelle. Työtä, joka oli arvostettua, riitti niin aikuisille kuin lapsille aamuvarhaisesta iltamyöhään. Silloin ei puhuttu maatalouden aiheuttamista ilmasto- tai vesistökuormituksista, luomutuotannosta, tehotuotannosta tai ruokahävikistä.

Tänään olemme ja elämme somessa. Verkostoidumme eri kanavien kautta. Tiedotamme siitä, miten toimimme arvojemme mukaisesti. Haluamme vaikuttaa. Ongelmana on luotettavan ja tutkitun tiedon erottuminen massasta.

Mutta ennen kuin hautaudumme syvemmälle sohvan uumeniin, voisimme sen sijaan nousta, ryhdistäytyä ja etsiä luotettavaa tietoa ja pohtia, mitä minä omassa jokapäiväisessä elämässäni voisin tehdä toisin. – Tulevaisuus on meidän yhteinen asia.

Olen kiitollinen, että saan toimia yrityksessä, jolla on tarkoitus. Pöydälläni odottaa jälleen luotettava tieto lukijaa; Elintarvike ja Terveys-lehti sekä Ympäristö ja Terveys-lehti ovat ilmestyneet. Mitä sinun pöydälläsi on?

Sohvannurkassa koottua,

markkinointivastaava Eija Lindroos/Ympäristökustannus Oy.