Kun ylinopeudet lisääntyvät, ratkaisuksi tarjotaan valvontaa. Kun rattijuoppo osuu suojatiellä kävelevään ihmiseen, poliiseja tarvitaan lisää. Kun päiväkoteja perustetaan mihin sattuu ilman lupamenettelyä, ratkaisu on lisätä valvontaresursseja. Kun kaivoksella syyllistytään laiminlyönteihin, tarvitaan lisää valvojia. Valelääkärin paljastuttua huomataan heti, että valvonta ei ole toiminut. Ja nyt, kun jostain syystä vasta huomataan, että vanhusten hoivapalvelut ovat luokattoman heikolla tasolla, syy on mikäs muu kuin valvonnan puute.

Ikään kuin emme osaisi ajaa rajoitusten mukaan ilman valvontaa tai perustaa päiväkotia säädösten mukaan tai että valvonnalla saisimme kaikki petostelijat kuriin. Ja ikään kuin valvonnalla vanhusten hoivapalvelut saataisiin asianmukaiseen kuntoon. Eikö pitäisi olla itsestään selvää, että huolehdimme omasta ja lähimmäistemme turvallisuudesta ja hyvinvoinnista ihan ilman valvontaa.

Jos viime vuosien kaikki valvonnan lisäämisvaatimukset ynnättäisiin, joka toinen meistä valvoisi joka toisen tekemisiä. Valvontaresursseista pitää tietenkin huolehtia, mutta onhan meillä jokaisella oma vastuu huolehtia teoistamme. Olisi varmaan syytä keskustella valvonnan lisäämisvaatimuksien lisäksi sanktioiden koventamisesta. Rangaistuksen pelko voisi olla parempi houkutin nuhteettomuuteen kuin valvonnan lisääminen.

Tapio Välikylä