Teksti on julkaistu alunperin Ympäristö ja Terveys-lehdessä 3/2022, joka ilmestyi 25.4.

Kummimehiläispesä Lapinlahdella:

Ympäristökustannus Oy:n toimistolla suojellaan pölyttäjiä ja nautitaan hunajasta

Kummitoimintaa on nykyään monenlaista. Perinteisistä lähipiirin kummilapsista kummius on laajentunut maailman lapsiin ja luontoon erilaisine eläimineen. Nykyään on mahdollista olla myös mehiläispesän kummi. Useammatkin mehiläistarhausta harjoittavat yritykset tarjoavat nykyään mahdollisuuden kummiuteen, toki pientä korvausta vastaan.

Huoli pölyttäjistä on aihe, joka on läheinen myös Ympäristö ja Terveys-lehteä julkaisevalle Ympäristökustannus Oy:lle. Yrityksen toimistolla Porissa havahduttiin jälleen aiheeseen ja sen ajankohtaisuuteen, kun hunajapurkki kumisi tyhjyyttään keittiön kaapissa. Sen sijaan, että olisimme vain ostaneet hunajaa kaupasta, päätimme lähteä mukaan vähän laajemmin. Hankimme kummiuden mehiläispesälle Lapinlahdella toimivalta Hunajalähde Oy:ltä.

Ahkerina puurtajina valitsimme tarjolla olevista kummipesävaihtoehdoista Työmehiläiset-pesän. Muut vaihtoehdot olisivat olleet Toukka ja Kuningatar. Sen lisäksi, että meille on nyt nimetty kummipesä, saamme tietoa videoiden muodossa mehiläisten elämästä.  Mehiläiset ovat talvehtineet lumen alla, mutta videolla mehiläishoitajat Päivi ja Kari Lappi kävivät jo kaivamassa pesiä esiin ja totesivat, että kaikki ovat hengissä. Muutama rohkea mehiläinen näkyi jo pesän ulkopuolellakin. Pian on puhdistuslentojen aika.

Kummien makein palkinto on luvassa syksyllä, jolloin kummeille lähetetään kummihunajaa. Koska syksyyn on vielä kovin pitkä aika, hankimme jo Hunajalähteen verkkokaupasta muutaman purkin. Lisätietoja kummimehiläispesistä löytyy verkkosivulta www.hunajalahde.com.

Kaarina Kärnä