Elintarvikevalvonta on taas ollut huomion kohteena. Karjalanpiirakka on karjalanpiirakka vain maitoon ja voihin tehtynä. Karjalanpiirakalle on haettu nimisuojaa EU:sta ja hakemuksessa maito oli maitoa ja voi voita, laktoosittomuudesta ei puhuttu mitään. EU notifioi tietyllä reseptillä valmistetun tuotteen ja antoi karjalanpiirakalle nimisuojan. Tämä suoja on ehdoton ja reseptien muuttaminen noin vain ei ole mahdollista. Suomessa suoja on karjalanpiirakan lisäksi Kainuun rönttösellä, Puruveden ja Kitkan viisas -muikuilla, sahdilla, kalakukolla, puikulaperunalla sekä tietyillä poronlihatuotteilla.

Viranomaisen pitää tehdä tietenkin tehtävät, jotka on sille säädetty. Nimisuoja kuuluu elintarvikevalvonnan piiriin ja valvonnan tavoitteina ovat yrittäjien tasa-arvoisuus ja kuluttajansuojelu.

Missä tässä on ongelma? Leipuri voi tehdä riisipiirakkaa, Saimaan piirakkaa, perunapiirakkaa, vehnäpiirakkaa, ja nimetä tuotteensa miten haluaa, jos haluaa poiketa perinnereseptistä. Jos maku on kohdallaan, nimi ei varmasti tuotetta pahenna.

Kokonaan oma pohdinnan paikka on se, että onko elintarvikevalvonta tässä tapauksessa kohdentanut vähiä resurssejaan oikeaan kohteeseen.

Tapio Välikylä